Säker förvaring av både ettor och nollor

Domännamn, DNS, webbhotell och e-postkonton. När man driver en webbplats har man ofta flera fasta kostnader och det är inte alltid helt lätt att veta vem man ska betala till och varför. Att det dessutom förekommer fakturaliknande brev från både det ena och det andra hållet gör det inte lättare. Lite kortfattat och väldigt förenklat beskriver vi de viktigaste delarna här. För dig som hellre hoppar över tekniklektionen rekommenderar vi istället sista stycket där vi beskriver hur du kan göra för att slippa bry dig.

Domännamn och DNS

Varje dator som kopplar upp sig mot Internet har eller tilldelas en adress i form av en sifferkombination - en så kalld IP-adress. Den behövs för att alla datorer som kommunicerar med varandra ska veta vart informationen skall skickas. Även om långa sifferkombinationer är ett utmärkt sätt för datorer att hålla reda på varandra så passar det inte lika bra för oss människor. För att komma runt det problemet använder man domännamn.

Tekniken bakom domännamn består i princip av två delar. Den ena delen är själva namnet (ex. mindomän.se). Namnet arrenderar man av organisationer som ansvarar för de olika toppdomänerna (ex. .se, .com osv). Det vanligaste är man arrenderar namnet via en registrerad återförsäljare för toppdomänen - en registrar. För detta betalar man en årlig registerhållningsavgift för varje domännamn man innehar.

För att koppla ihop domännamnet med den eller de IP-adresser som datorerna har - där man placerat sin webbplats eller sin e-post - krävs att "vägvisarinformation" lagras i något som kallas en DNS-server. När någon skriver in www.mindomän.se i en webbläsare så skickas en fråga till DNS-servern som då översätter detta till en IP-adress så att din dator vet var den skall hämta webbsidan ifrån. För denna tjänst betalar man som domäninnehavare en löpande avgift per domännamn.

Webbhotell

Även om du rent teoretiskt faktiskt skulle kunna placera din webbplats på din egen kontorsdator och göra den tillgänglig för hela Internet så är det oftast inget att rekommendera. Istället hyr man vanligtvis plats på datorer som har hög tillgänlighet och säkerhet. Dessa datorer skall vara specialanpassade för att leverera webbplatsinnehåll dygnet runt, alla dagar, år efter år. För detta betalar man en löpande avgift.

E-post 

Hotmail, Gmail, Yahoo! Mail m.fl. är gratis och fyller många funktioner men du ville ju ha adressen fornamn.efternamn@mindomän.se. För att kunna lägga upp e-postadresser med sitt eget domännamn hyr man plats på en e-postserver som tar hand om all e-post som skickas till din domän. För detta betalar man en löpande avgift - ofta per e-postkonto man har upplagt på servern.

Vi lägger pusslet 

Många av våra kunder har varken tid, lust eller intresse av sätta sig in i alla dessa detaljer. Av den anledningen så erbjuder vi oss att ta hand om allt detta. Ni behöver aldrig vara oroliga för att betala för tjänster ni inte behöver eller, som många faktiskt ovetandes gör, betala dubbelt för tjänster. Ni behöver inte oroa er för att era domännamnsavtal löper ut och sist men inte minst så slipper ni oroa er för alla de bedrägliga fakturaliknande breven om domännamnsavgifter från olika delar av världen.

Behöver ni också hjälp?

Du måste ange ditt namn
Du måste ange din e-postadress
Du måste ange din e-postadress
Du måste ange telefonnummer
Du måste ange meddelande
×
Genom att klicka på "Skicka" ovan så godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.