Moderna webbläsare ger nya möjligheter

2011-03-20

Länge var webbläsaren för de flesta bara ikonen som det stod Internet på. Bakom ikonen fanns Netscape som under många år var den stora giganten. 1996 kom den första stora uppdateringen av Windows 95 och med den följde Internet Explorer 2. Helt plötsligt ställdes man inför ett val - Netscape eller Internet Explorer. Det stora webbläsarkriget hade börjat och har pågått sedan dess.

De största aktörerna idag är Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari och Opera. Tyvärr är de inte alltid helt överens om hur webbsidor skall presenteras. När man bygger en webbsida så vet man inte i förväg vilken webbläsare som besökaren använder och därför krävs erfarenhet och noggrann planering för att webbsidan ska fungera för alla besökare.

Internet Explorer har under en tid halkat efter konkurrenterna då det saknat stöd för många moderna tekniker. Ändå har de idag en marknadsandel på ca: 45 % i Sverige (källa StatCounter.com). Detta har gett upphov till viss frustration hos webbutvecklare som inte fullt ut kunnat använda många av de tekniker som hör moderna webbplatser till. Nu har Internet Explorer 9 lanserats och med den kommer äntligen stöd för många tekniker som tidigare saknats.

Har din webbplats några år på nacken bör du tänka på att de anpassningar som gjordes för att din webbplats skulle fungera i dåvarande webbläsare kanske inte fungerar lika bra i dagens versioner. Därför är det viktigt att gå igenom och säkerställa att allting fungerar på webbplatsen.

Med de nya teknikerna kommer också nya möjligheter och kanske kan du dra nytta av dem och göra din webbplats till en ännu bättre plats för dina besökare. Hör gärna av dig till oss om du vill diskutera vilka nya tekniker som skulle kunna förbättra din webbplats.

Till Vad händer på Perlin?